BARCELONANOTICIES.COM - Logo

El digital de Barcelona!

15/05/2021

::


Barcelona


Vall d'Hebron fa 10 trasplantaments en només 24 hores

Barcelona  -  28/12/2016  - 

Es van fer 4 trasplantaments pediàtrics (2 de ronyó, 1 de fetge i un de cor) i 6 d'adults (2 de fetge, 2 de ronyó i un bipulmonar) a 9 receptors. Es van mobilitzar més de 200 professionals per portar-los a terme


GIRONANOTICIES.COM

GIRONANOTICIES.COMEl programa de trasplantament de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron va sumar una nova fita el passat mes de novembre amb la realització de 10 trasplantaments d'òrgans a 9 receptors en només 24 hores. Aquesta xifra és encara més important si es té en compte que quatre dels receptors eren pacients pediàtrics d'edats entre els 2 i els 4 anys. Un fet només a l'abast de centres com Vall d'Hebron, que aquest 2016 ha celebrat el 40 aniversari de l'inici del seu programa de trasplantament. De fet, la mateixa setmana que es va assolir aquesta xifra es van realitzar 8 trasplantaments més a 6 receptors, és a dir que en només 5 dies a Vall d'Hebron es van fer 18 trasplantaments a 15 pacients. Tot plegat, gràcies a la responsabilitat i compromís dels professionals implicats.

El mecanisme necessari per portar a terme les intervencions es va posar en marxa a les 4 del matí d'un dia de mitjans de novembre, amb una trucada de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) informant que hi havia un òrgan viable per a un dels pacients de Vall d'Hebron en llista d'espera. A partir d'aquest moment, el personal de Coordinació de Trasplantaments va engegar tot el procés que va mobilitzar més de 200 professionals de l'Hospital, als quals cal sumar el personal de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), de l'OCATT, del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i d'AENA.

Es van posar en marxa els equips necessaris per a realitzar l'extracció dels òrgans als donants (4 equips es van desplaçar a diversos punts de l'Estat) i els encarregats de l'implant (10 equips). 24 hores després, s'havien realitzat 4 trasplantaments infantils (2 ronyons, 1 fetge i 1 cor) a 4 receptors i 6 trasplantaments d'adults (2 fetges, 2 ronyons i 2 pulmons) a 5 receptors. Tots ells presentaven una malaltia terminal de l'òrgan afectat i ara es recuperen de les intervencions. De fet, el pacient que va rebre el cor estava en situació d'urgència 1, el segon nivell de prioritat a la llista de donació d'òrgans.

Una tasca complexa

A la dificultat del nombre de trasplantaments realitzats s'afegeix el fet que 4 d'ells fossin pacients pediàtrics. "Una situació complexa, sobretot tenint en compte que es tractava de pacients molt petits, alguns de només 2 anys", com explica la Dra. Teresa Pont, coordinadora de Programes de Donació i Trasplantament de Vall d'Hebron. A la vegada, dos dels trasplantaments realitzats, el de cor pediàtric i el de pulmó d'adult, es troben entre els més complexes que es realitzen.

Per fer-ho possible, van treballar de forma conjunta professionals dels serveis i unitats d'Anestesiologia i Reanimació, Cirurgia Toràcica, Pneumologia, Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments, Cirurgia Cardíaca Pediàtrica, el Servei de Medicina Intensiva, Pneumologia, Nefrologia pediàtrica i d'adults, l'equip de trasplantament quirúrgic d'infermeria i el Servei d'Urologia i el d'Urologia Pediàtrica, el personal dels Laboratoris Clínics, Microbiologia, Anatomia Patològica i Radiologia, Unitat de Cures Intensives Pediàtriques, infermeria i zeladors. Tot gestionat des de Coordinació de Trasplantaments.

40 anys de trasplantaments a Vall d'Hebron

L'any 1976, l'Hospital Universitari Vall d'Hebron posava en marxa el seu programa de trasplantaments, amb el de renal en adults. Des de llavors, s'hi han realitzat gairebé 23.000 trasplantaments d'òrgans i teixits. El centre ha sumat fites en aquest camp i ha estat el primer de l'Estat a realitzar-ne un d'hepàtic infantil, és pioner en el de cara, amb dues intervencions realitzades amb èxit, i va ser el primer a fer 6 pediàtrics en només 24 hores l'estiu del 2015.

Vall d'Hebron lidera 9 dels 10 programes de trasplantament d'òrgan sòlid adult i pediàtric a l'Estat i és centre de referència en trasplantament d'òrgan sòlid i de progenitors hematopoètics pediàtrics i en trasplantament de pulmó en adults i infants. Aquest any ja s'han realitzat 255 trasplantaments d'òrgans, 10 més que durant tot el 2015 (130 de ronyó, 48 de fetge, 8 de cor pediàtric i 69 de pulmó) i 268 de teixits. A la vegada, hi ha hagut un 6% més de donants d'òrgans (50) i un 29% més de donants de teixits (303). Aquest fet no seria possible sense la generositat i solidaritat dels donants i les seves famílies, als quals volem expressar tot el nostre agraïment.


Whatsapp Imprimir


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya

Radio en directo

Radio en directo (Deportivo)