BARCELONANOTICIES.COM - Logo
Imprimir
•BARCELONA | 2017-07-28

Foment del Treball veu la llei del referèndum com 'un cop d'estat jurídic'

La patronal demana que no es tramiti perquè la independència exprés seria "un exercici d'enorme irresponsabilitat política de conseqüències imprevisibles"





Foment del Treball, la patronal catalana, ha expressat el seu rebuig a la futura llei del referèndum de Catalunya, ja que assegura que si s'aprova, serà "un cop d'estat jurídic". Segons un document elaborat per la Comissió Jurídica de l'agrupació empresarial, una declaració unilateral d'independència exprés aprovada per una majoria simple de vots "suposaria de fet un cop d'estat jurídic contrari al dret intern i internacional", a més d'"un exercici d'enorme irresponsabilitat política de conseqüències imprevisibles".

L'esborrany de la llei "se situa completament al marge i en contra del marc constitucional, de la doctrina del Tribunal Constitucional i dels principis de la democràcia i l'Estat de Dret", assegura la comissió jurídica de Foment del Treball, que assenyala que a més, s'està apel·lant a la "inexistent sobirania" del poble de Catalunya per organitzar un referèndum que va en contra de la Constitució.

El projecte legislatiu "no està legitimat" ni pel dret internacional, ni per la Comissió de Venècia ni pel mandat democràtic resultant de les eleccions del 27 de setembre del 2015, diu la patronal, que remarca que les reivindicacions sobiranistes només tenen cabuda "dins del respecte a la Constitució i la llei". En aquest sentit, assegura que "no respecta els mínims exigits per les organitzacions internacionals i per la doctrina per celebrar un referèndum secessionista", ja que recorda que només es reconeix el dret de secessió en "processos de descolonització i en casos de greus vulneracions dels drets humans".

Els especialistes legislatius de la patronal també critiquen que el projecte de llei presenta "greus problemes" de forma i no neix del consens, no aclareix com s'elaborarà el cens ni garanteix una campanya llarga i neutral i una composició plural de les meses electorals, a més de no imposar una majoria clara.

Així, recorda que tramitar el projecte de llei pel procediment de lectura única "és contrari a la Constitució i a l'Estatut d'Autonomia, segons el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries", i per això considera que "no ha d'arribar a presentar-se al Parlament de Catalunya i, en cap cas, hauria d'arribar a aprovar-se".

Finalment, fa una crida a la negociació amb "ofertes i voluntat de renúncia per les dues parts" per resoldre "la legítima reivindicació catalana" del reconeixement de la seva singularitat dins l'Estat espanyol. Foment del Treball reclama que s'arribi a una solució "per la via de la negociació i dins del respecte als principis de democràcia i legalitat".

Font: Gironanoticies.com




Link:
https://www.barcelonanoticies.com/noticia/30702-fomentdeltreballveulalleidelreferendumcomuncopde-tatjuridic-2.htm