BARCELONANOTICIES.COM - Logo
Imprimir
•BARCELONA | 2017-07-14

Puigdemont aparta els consellers amb més dubtes sobre el referèndum

Surten de l'executiu Neus Munté, Jordi Jané i Meritxell Ruiz i Junqueras s'encarregarà de la preparació de l'1 d'octubre





El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha remodelat un terç del Govern català per apartar les veus discordants amb el referèndum de l'1 d'octubre. Puigdemont vol un executiu sense pors i n'ha allunyat els tres consellers que han mostrat menys compromís amb la consulta unilateral i més temors per les conseqüències personals i patrimonials que pot tenir el xoc amb l'Estat. La portaveu i consellera de la Presidència, Neus Munté, serà substituïda per Jordi Turull; el titular d'Interior, Jordi Jané, serà rellevat per Joaquim Forn, i la responsable d'Educació, Meritxell Ruiz, per Clara Ponsatí.

Puigdemont i el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, han presentat els canvis en una roda de premsa aquest matí com a mostra d'unitat, tot i que són moltes les veus que apunten a un distanciament entre els dos partits que integren Junts pel Sí perquè el PDeCAT considera que és l'únic damnificat del procés independentista, ja que tots els dirigents querellats són d'aquest partit, mentre que ERC està neta de conflictes judicials.

També consideren que Junqueras es mulla poc pensant en la perspectiva de ser el nou president de la Generalitat. De fet, els republicans han sortit molt ben parats de la crisi de govern, ja que no han perdut cap conseller i apareixen com un partit fort, en contraposició amb els dubtes evidenciats al PDeCAT.

Puigdemont ha apuntat que no ha provocat cap sortida del Govern, sinó que els dimissionaris han fet "un pas al costat" tot i estar compromesos amb el referèndum. "La legislatura autonòmica s'acabarà l'1 d'octubre amb un referèndum d'autodeterminació. L'endemà començarà una nova etapa en funció de la voluntat dels catalans. O bé serà una nova etapa autonòmica, si guanya el no, o bé una en què Catalunya començarà a caminar com a Estat independent", ha expressat el president.

Puigdemont ha insistit que no té "cap intenció de no fer el referèndum". Per la seva banda, Junqueras ha anunciat que es crearà un nou òrgan de coordinació del referèndum format pels dos principals responsables del Govern, pel nou secretari de l'Executiu, Víctor Cullell -també nomenat avui en substitució de Joan Vidal de Ciurana- i el secretari general de Vicepresidència, Josep Maria Jové.

Junqueras ha confirmat, a més, que l'àrea de processos electorals, que s'encarregarà de preparar el referèndum, passarà a formar part del seu departament, el de Vicepresidència, i que a partir d'ara les decisions més sensibles es prendran de forma col·legiada, una fórmula buscada perquè no sigui ell sol qui assumeixi les possibles responsabilitats de la convocatòria.




Link:
https://www.barcelonanoticies.com/noticia/30470-puigdemontapartael-con-eller-ambme-dubte-obreelreferendum-3.htm