logo
Imprimir
01-06-2017 | 16:17hs
•POLíTICA

Societat Civil Catalana adverteix que la Generalitat pretén polititzar el poder judicial

Pel que fa a la llei de transitorietat, el president de Societat Civil Catalana ha assegurat que és una mostra clara que a Catalunya "estem vivint un cop d'Estat institucional"


El president de Societat Civil Catalana, Mariano Gomà; el vocal de la Junta Directiva de l'entitat, Joaquim Coll; i el coordinador de l'Observatori Electoral de Catalunya, Felipe Moreno; han explicat aquest dilluns a Madrid els arguments de l'associació contra el referèndum secessionista, que el govern de la Generalitat vol celebrar en uns mesos, hores abans que el president de l'Executiu català, Carles Puigdemont, pronunciï una conferència a la capital d'Espanya per parlar sobre aquest sondeig.

Precisament Gomà ha deixat clar que Puigdemont "no té cap intenció de discutir, ni dialogar, sinó que ve a imposar les seves tesis independentistes". Un fet que demostra que "no està a favor de la democràcia", tenint en compte, a més, que en el seu moment "va cometre el gravíssim error" de declinar anar al Senat i a la reunió dels presidents autonòmics que es va produir fa uns mesos.

Pel que fa a la llei de transitorietat, el president de Societat Civil Catalana ha assegurat que és una mostra clara que a Catalunya "estem vivint un cop d'Estat institucional" i ha alertat que darrere de la propaganda del procés independentista els impulsors del secessionisme pretenen "judicialitzar la política", un fet "impropi d'un govern democràtic".

Joaquim Coll, per la seva banda, ha explicat que el referèndum secessionista és "tòxic" i té un "caràcter il·legítim, antidemocràtic i profundament antisocial". Il·legítim perquè l'independentisme no compta amb el suport suficient per reformar la llei i la majoria de forces polítiques a Catalunya rebutgen el full de ruta separatista del govern de Puigdemont. En aquest sentit ha assegurat que el líder de l'Executiu català argumenta basant-se en cridaneres manifestacions, però "la democràcia no funciona a cop de mobilitzacions al carrer".

També ha explicat que el referèndum és antidemocràtic perquè, tal com va explicar la setmana passada el vocal de la Junta Directiva, Rafael Arenas, en la presentació del nou informe de qualitat democràtica de l'entitat al Congrés, les institucions catalanes "no són neutrals, estan al servei del separatisme ". I a més el sondeig és antisocial perquè el procés sobiranista ens dibuixa diverses línies de fractura: la territorial, entre la Catalunya interior i la urbana / metropolitana i l'etnolingüística. Per aquest motiu, "sorprèn que aquelles forces polítiques que tant exalten la cohesió social i la unitat civil del poble català alimentin un referèndum divisori".

Per aquests motius, el vocal de la Junta Directiva ha destacat que l'oposició al referèndum no és només un problema de legalitat, sinó de falta de legitimitat, de praxi antidemocràtiques, de conseqüències antisocials i tòxiques, que "ens portaria a una polarització identitària que destrossaria la convivència".

D'altra banda, Felipe Moreno ha presentat l'informe que ha elaborat l'entitat titulat 'La Catalunya immune al Procés'. En l'estudi es pot observar com la majoria dels catalanoparlants (el 47,7%) se sent únicament català, però la major part dels que utilitzen el castellà com a primera llengua (el 60%) se senten tan catalans com espanyols. Unes dades que apareixen en l'última enquesta del CEO de l'any passat i que comparats amb l'estudi realitzat per aquest mateix òrgan de la Generalitat canvien pel que fa al sentiment dels catalanoparlants, tenint en compte que el 2006 el percentatge d'aquells que només se sentien catalans era inferior (el 29,7%).

Per aquest motiu, Joaquim Coll ha assegurat que "el Procés ha radicalitzat una franja de la societat catalana", perquè, entre altres qüestions "hi ha una fractura des del punt de vista lingüístic".

L'estudi del CEO del 2016 també assenyala que la majoria dels catalanoparlants (el 77,6%) està a favor de la independència de Catalunya, mentre que la majoria dels castellanoparlants estan en contra (el 73,1%). En aquest sentit, Coll ha deixat clar que "aquestes dades demostren que el procés independentista se centra d'una manera molt intensa en una part de la societat catalana" i, per tant, "no és transversal".

A més, ha assegurat que queda clar que a Catalunya hi ha "una fractura des del punt de vista identitari i lingüístic", i ha afegit que per aquest motiu el referèndum que proposa la Generalitat "no és desitjable perquè és profundament divisori, tenint en compte que conté elements tòxics ". De fet, ha destacat que "no té sentit parlar sobre cohesió social i proposar aquest referèndum" i que cal tenir molt present que "estem davant d'un debat identitari, aquesta és la realitat" i tota la resta "són arguments falsos".

D'altra banda, en l'estudi també es pot observar la influència que tenen els mitjans de comunicació sobre el posicionament polític de la ciutadania. La majoria de ciutadans que s'informen a través de TV3 (el 75.5%) són secessionistes i la major part dels que veuen els continguts de la resta de canals o mitjans (el 61,3%) estan a favor de la permanència de Catalunya a Espanya.

Davant d'aquesta realitat, Felipe Moreno ha assegurat que "les diferències són molt grans pel que fa al posicionament polític en funció dels mitjans que es consumeixen" i que "és evident que el Procés no ha incidit pràcticament res en el grup castellanoparlant", segons les dades del CEO.
Link:
http://www.barcelonanoticies.com/noticia/29371_-ocietatcivilcatalanaadverteixquelageneralitatpretenpolititzarelpoderjudicial-2.htm