BARCELONANOTICIES.COM - Logo
Imprimir
•BARCELONA | 2016-12-09

Colau: 'Europa ha de decidir si acull bé els refugiats o deixar créixer noves formes de feixisme'

Colau reclama vies segures per evitar més morts, competències i recursos per les ciutats i permisos perquè les persones que arriben puguin treballar i viure amb igualtat de drets i deures





Ada Colau ha intervingut aquest matí en l'obertura de la cimera internacional "Europa: els refugiats són els nostres germans i germanes", convocada pel Vaticà davant les crisis humanitàries actuals. El Papa Francesc i les ciutats que lideren els moviments de cooperació internacional per pal·liar els efectes d'aquesta crisi pretenen enviar un missatge de solidaritat i de treball conjunt a les poblacions europees en, però també una demanda clara i unànime que cal fer més i que els Estats no han fet prou, mentre assistim a un cúmul d'horrors que fan avergonyir les nostres consciències.

"Hi ha motius per la vergonya, però també hi ha motius per l'esperança", ha dit l'alcaldessa de Barcelona en la seva intervenció inaugural, al costat de les alcaldesses de Roma i Madrid, Virgina Raggi i Manuela Carmena. Colau ha sigut molt crítica amb els Estats i la comunitat internacional "que tanca els ulls davant les constants violacions de drets humans" i ha elogiat la societat civil, que és la que realment "està assenyalant el camí a seguir". Colau ha defensat el paper de les ciutats, que sense suficients recursos ni competències estan treballant de forma coordinada, alçant la veu a tots els fòrums internacionals i, fins i tot, articulant xarxes de solidaritat per fer reubicacions directes de persones, tot i el bloqueig dels Estats.

"És una qüestió de vida o mort. La situació és dramàtica i es troba enquistada. Gairebé 5.000 persones han mort aquest any intentant creuar el Mediterrani i mig milió de siris no reben ajuda humanitària. La prioritat ha de ser salvar vides", ha dit Colau després de reclamar que és imprescindible passar de la indignació a l'acció davant els estats europeus que han abdicat del seu deure humanitari d'assistència exigit pel dret internacional. "La seva gestió, amb algunes excepcions com Grècia, Alemanya o Itàlia, ha sigut nefasta", ha afirmat l'alcaldessa de Barcelona, que ha recordat que les persones que fugen de la guerra i de la misèria arribaran igualment. "L'únic dilema és decidir si acollir bé aquestes persones o les acollim malament. I nosaltres diem que les hem d'acollir bé", ha dit l'alcaldessa, que ha recordat que l'últim moviment de refugiats representa només el 0,2% de la població europea.

Colau ha fet 3 reclamacions clares i urgents: vies segures perquè la gent no mori; més recursos i competències a les ciutats per atendre les persones que arriben; i que es concedeixin permisos, encara que siguin temporals, perquè aquestes persones puguin treballar i pagar impostos com la resta de ciutadans i ciutadanes. L'alcaldessa ha advertit del perill d'una Europa que ignora els seus deures morals, polítics i jurídics i d'uns Estats que viren cap al populisme xenòfob i el nacionalisme egoista, i ha alertat del risc de normalitzar discursos com els de Le Pen a França, que ha qüestionat la sanitat i l'educació gratuïta per a les persones immigrants. "Més enllà de la crisi humanitària, estem també en una crisi política i de valors", ha dit la primera edil de Barcelona, que ha començat la seva intervenció agraint especialment l'assistència de l'alcaldessa de Colònia, Henriette Reker, que va ser víctima d'un atac racista el passat maig. Ada Colau ha compromès el ple suport de Barcelona a la mobilització "Casa Nostra, Casa Vostra" que han convocat més de 300 entitats de la societat civil pel 18 de febrer amb l'objectiu de pressionar les institucions europees. "Allà, també hi serem", ha dit Colau. L'alcaldessa ha manifestat que les ciutats seguiran assistint els refugiats en tots els organismes internacionals possibles, com ara la Comissió Europea, Nacions Unides i el Vaticà i també donant suport a les iniciatives ciutadanes de la ciutadania i de la societat civil que sorgeixin com ara la mobilització que han convocat més de 300 entitats pel 18 de febrer a la qual ha expressat el seu suport i el desig que s'estengui a tota Europa.

A la cimera hi assisteixen més de 70 alcaldes i alcaldesses de ciutats com Madrid, París, Roma, Lisboa, Berlín, Frankfurt, Palerm, Lesbos, Lampedusa, Glasgow, Milà o Manchester, així com també València, Saragossa i Màlaga. El Papa Francesc presidirà demà una recepció a tots els assistents a la trobada, que té com a objectiu oferir solucions a la situació d'emergència que suposa l'existència de més de 65 milions de refugiats arreu del més competències, recursos i eines per atendre i acollir persones refugiades.

Podeu descarregar en els següents enllaços les declaracions que Ada Colau ha realitzat a la sortida de la cimera amb l'alcaldessa de Madrid i els alcaldes de València i Saragossa.




Link:
https://www.barcelonanoticies.com/noticia/27066-colaueuropahadedecidir-iacullbeel-refugiat-odeixarcreixernove-forme-defeixi-me-2.htm