BARCELONANOTICIES.COM - Logo
Imprimir
•BARCELONA | 2016-07-05

Barcelona rep el relator independent del Consell de Drets Humans de l'ONU

Pisarello: "Volem ser un Ajuntament referent en drets humans i, per tant, aplaudim tota la feina que es fa des de Nacions Unides per mostrar com les polítiques d'ajust comporten vulneracions drets humans"





El primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, ha rebut avui a l'Ajuntament de Barcelona el relator independent del Consell de Drets Humans de l'ONU, Juan Pablo Bohoslavski, que ha elaborat un informe que certifica la vulneració dels drets humans a Grècia per les polítiques d'austeritat de la Comissió Europea. A més, ara treballa en un altre informe que es presentarà aquest any sobre com la crisi de deute afecta els drets econòmics, socials i culturals a Europa. La trobada ha estat organitzada per la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional.

Pisarello ha destacat la importància de poder compartir visions amb el relator de l'ONU sobre les causes de la crisi i l'impacte que està tenint. El primer tinent d'alcaldia ha recordat que "l'actual crisi, que té un impacte mot fort en els col·lectius més vulnerables de la ciutat, té el seu origen en el sobre endeutament que es va produir per part de moltes famílies conseqüència de les polítiques que es van aplicar".

Pisarello ha assegurat que "això ha provocat que en els últims anys s'hagi produït un creixement del deute públic i que hi hagi una pressió enorme per reduir les polítiques socials i aplicar polítiques de privatització i de reforma laboral que precaritzen el mercat de treball".

"La crisi del deute està tenint un impacte molt clar fins i tot en la condició de vida dels veïns de la ciutat i en la resposta que podem donar com administració local", ha senyalat Pisarello.

Per Pisarello estudis i tasques com les que fa el relator de Nacions Unides "són molt importants per mostrar que aquestes polítiques de privatització i d'ajuts fiscals que s'estan aprovant no només són sancionables a nivell polític i qüestionables en la seva eficàcia, sinó que són polítiques il·legals perquè vulneren els tractats internacionals en matèria de drets humans que l'estat espanyol ha ratificat i que l'Ajuntament i la Generalitat estan obligats a aplicar".

"Sempre hem dit que volem ser un Ajuntament referent en drets humans i, per tant, aplaudim tota la feina que es fa des de Nacions Unides per mostrar com aquestes polítiques d'ajust comporten vulneracions drets humans", ha sentenciat Pisarello.

Per la seva part, el relator independent del Consell de Drets Humans de l'ONU, Juan Pablo Bohoslavski, ha explicat que "s'ha de veure quin paper tindrà el dret internacional de drets humans per entendre problemes financers. I en quina mesura farà una diferència positiva a l'hora de prendre decisions en matèria de política econòmica. Les mesures d'austeritat, de consolidació fiscal, de privatitzacions, estan constrenyides legalment per certs principis que els països europeus s'han obligat a complir, per exemple, a l'hora d'aplicar mesures d'austeritat o extraordinàries que han de ser proporcionals i limitades en el temps.

Bohoslavski ha assegurat que es tracta de qüestions complexes i abstractes però que tenen una gran importància en la vida de les persones i ha afegit, sobre el paper dels ajuntaments, que "la seva capacitat econòmica i fiscal té una dramàtica importància en la vigència dels drets econòmics i socials dels seus ciutadans, ja que són el primer contacte amb els ciutadans i les seves necessitats".

Bohoslavski pronunciarà aquesta tarda la conferència "Com el deute ha passat per sobre els drets humans", en un acte al Pati Llimona on participen diverses organitzacions (Obsevatori DESC; ODG; Plataforma Ciutadana per l'Auditoria del Deute). Així com Eulàlia Reguant, diputada de la CUP al Parlament de Catalunya i Miguel Urban, Diputat per Podemos al Parlament Europeu.




Link:
https://www.barcelonanoticies.com/noticia/25377-barcelonarepelrelatorindependentdelcon-elldedret-human-delonu-2.htm